on Feb 3rd, 2010Be žinių ir noro iš ekonominės krizės neišbrisime

Ekonomikos nuosmukio, kuriame jau daugiau nei metus kapstosi Lietuva, pasekmes galima vardinti be galo – tai ir 20 procentų greit pasiekiantis nedarbas, biudžeto deficitas, dėl kurio mažinami atlyginimai, išmokos ir pensijos, blogėjanti įvairių visuomenės sluoksnių gyvenimo kokybė, augantis skurdas, emigracija, nusikalstamumas.

Taip pat akivaizdu, kad tradiciniai krizės įveikimo receptai nebeduoda rezultatų – tiek dešinieji, tiek kairieji ekonomistai ir politikai daugiau ar mažiau sėkmingai geba analizuoti krizės priežastis ir pasekmes, prognozuoti krizės eigą, tačiau bent kiek įtikinamesnių atsakymų, ką reikėtų daryti, kad Lietuvoje pradėtų augti ekonomika, nepajėgia pateikti.

Viešoje erdvėje sklando įvairiausi pasiūlymai – premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė ne tik siūlo, bet imasi didinti mokesčius ir mažinti viešojo sektoriaus išlaidas, socialdemokratai su Romu Lazutka ir Povilu Gyliu priešakyje tam prieštarauja, skelbdami, kad reikia mažinti mokesčius ir didinti viešąsias išlaidas (arba bent jų nemažinti), Lietuvos laisvosios rinkos institutas ir liberalai ragina mažinti mokesčius (ar bent jų nedidinti) ir mažinti išlaidas. Tada dar svarstoma, kokius mokesčius ir kaip didinti (mažinti) ir kokias viešojo sektoriaus išlaidas ir kaip mažinti (didinti), ir kur bei už kiek skolintis. Be šių fiskalinės politikos alternatyvų dar tylomis svarstoma ir monetarinės politikos alternatyva  – lito devalvavimas. Tačiau optimizmo politikų ir ekonomikos ekspertų pasisakymuose nėra – visi supranta, kad Lietuva taip paprastai iš ekonomikos dugno neišlips.

Chorstas Klausas [http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/chklausas2s-projektas-arba-kodel-bvp-gali-kristi-daugiau-kaip-30-proc.d?id=24850937] rašo, jog ekonominę krizę gilina pinigų trūkumas, ir siūlo idėjas, vėlgi fiskalinės politikos, ką reikėtų daryti, kad pinigų rinkoje atsirastų. Įdomios mintys, sutikčiau, kad tai svarbu, bet pinigų trūkumas nėra vienintelė ekonominės krizės priežastis, ir tikrai ne pagrindinė.

Siūlyčiau apsvarstyti paprastą, iš pirmo žvilgsnio banalią mintį – kad esminė visų Lietuvos ekonominių, taip pat ir socialinių problemų priežastis yra žinių trūkumas. Įmonės bankrutuoja? Nes nežino, kaip organizuoti verslą, kad jis būtų pelningas. Žmonės negali rasti darbo? Nes nežino, kaip pradėti ir sėkmingai plėtoti savo verslą. Žmonės žudosi, kenkia kitiems ar emigruoja? Nes nežino, kaip prasmingai gyventi, kaip kitaip spręsti juos užgriuvusias problemas.

Laisvosios rinkos ekonomikos  tradicija  remiasi ne visai tikslia prielaida, kad žmonės yra tobulai racionalūs ir geriausiai žino, kaip įgyvendinti savo interesus – todėl pakanka jiems suteikti veikimo laisvę ir netrukdyti. Toli gražu, taip nėra. Daugelis žmonių gailisi praeito dešimtmečio pradžioje susigundę vėliau bankrutavusių investicinių bendrovių ir bankų siūlytomis didelėmis palūkanomis. Daugelis gailisi ekonomikos augimo laikotarpiu ėmę kreditus, kurių dabar nebeišgali grąžinti. Jeigu žmonės būtų buvę bent kiek racionalesni, jie nebūtų priėmę tokių jiems patiems nenaudingų sprendimų. Ir dabar būtų dėkingi, jei kas nors – kad ir valdžia – būtų laiku juos sustabdęs nuo klaidingo pasirinkimo.

Suvokus, kad ribotas racionalumas, žinių, o ne pinigų trūkumas lemia ekonomikos nuosmukį, turėtų būti vykdoma tokia Vyriausybės politika, kad žmonėms Lietuvoje būtų sudarytos galimybės įgyti jiems reikalingų žinių. Taigi ekonominės politikos prioritetas turėtų būti ne biudžeto subalansavimas ar ekonomikos stimuliavimas fiskalinės ar monetarinės politikos priemonėmis, bet žinių sutelkimas ir paskirstymas.

Čia turiu mintyje ne tik aukštojo mokslo kokybės problemas ar šiais laikais madingus klasterius, ne tik kompiuterių skaičių mokyklose ar taip vadinamas aukštąsias technologijas – visa tai, kas populiariai ir oficialiai vadinama žinių ekonomika. Lietuvoje įgyvendinamos žinių ekonomikos skatinimo priemonės nėra kryptingos, problemas sprendžia tik netiesioginiu būdu ir todėl dažniausiai yra neveiksmingos.

Kelkime klausimą: kokios žinios yra labiausiai reikalingos, kad Lietuvos ekonomika atsigautų? Atsakyti nesudėtinga – reikia žinių, kaip pradėti ir sėkmingai plėtoti verslą, kurio kuriama produkcija ar paslaugos būtų konkurencingos užsienio rinkose (nes vidaus rinkoje paklausa yra ribota). Steigsis ir plėsis verslo įmonės, išaugs eksportas – bus įdarbinami žmonės, mažės nedarbas, daugiau mokesčių bus surenkama į biudžetą, bus galima mokėti didesnius atlyginimus mokytojams, gydytojams, policininkams, augs pensijos ir kitos socialinės išmokos. Mažės skurdas, sugrįš emigrantai. Ir taip toliau. Kito kelio kaip ištrūkti iš užburto skurdo rato nematyti.

O kaip su pinigais? Norint pradėti ar plėtoti verslą, reikalingos finansinės investicijos – tačiau bankai neskolina, valstybės biudžetas tuščias, o mokesčiai dideli. Atsakymas būtų toks: pinigai guli bankuose arba kojinėse. Kitaip tariant, reikalingi pinigai – tai žmonių santaupos, kurios galėtų būti investuotos į verslą, jeigu žmonės žinotų, kaip investuoti, ir jeigu būtų kur investuoti, t.y.būtų pakankamai gerų verslo idėjų ir verslo planų.

Taigi Vyriausybė ekonominio nuosmukio sąlygomis turėtų skatinti verslo plėtrą. Ir ji tai turėtų daryti ne tik įvairiomis fiskalinės politikos priemonėmis (mažindama mokesčius, teikdama lengvatas ar subsidijas, didindama paklausą viešojo sektoriaus išlaidomis ar panašiai), ar mažindama įvairius verslo apribojimus. Tokios priemonės reikalingos, tačiau jos pagrįstos teorijomis, kurios neįvertina, jog žmonių racionalumas yra ribotas. Jos remiasi prielaida, jog trūksta tik pinigų ir laisvės veikti, o visa kita išsispręs savaime.

Tūlas lietuvis, laimėjęs loterijoje didelę pinigų sumą, greitai viską iššvaistė. Taip pat nereikėtų tikėtis, kad, sumažinus mokesčius, lietuviškas verslas ims labai plėstis. Esmė yra ta, kad be pinigų, dar trūksta ir žinių, kaip tais pinigais pasinaudoti.

Kaip turėtų būti vykdoma ekonominė politika, nukreipta į žinių telkimą ir sklaidą? Čia pateiksiu tik vieną pavyzdį. Tarkime, Vyriausybė, tuo tikslu panaudodama ES struktūrinių fondų lėšas, galėtų skelbti viešus geriausių verslo, orientuoto į eksportą, projektų konkursus. Konkursus laimėjusiems verslo projektams ta pati Vyriausybė galėtų formuoti pradinio kapitalo fondus – pirmenybė investuoti būtų suteikiama verslo idėjų autoriams, taip pat investuoti būtų raginami visi, siekiant pritraukti Lietuvos, taip pat ir užsienio kapitalą, versle iki šiol nedalyvavusių žmonių santaupas. Parama galėtų būti skiriama verslo projektams, kuriuos teiktų Lietuvos bedarbiai, jiems galėtų būti sudaromos lengvatinės sąlygos investuoti. Kai kurie verslo projektai galbūt net galėtų būti perduodami kaip labdara įmonėms, kurių kapitalas būtų suformuotas iš darbo neturinčių asmenų santaupų.

Tiesa, be žinių ir pinigų yra dar viena esminė sąlyga, reikalinga tam, kad Lietuva galėtų išbristi iš ekonominės krizės – tai noras (motyvacija, politinė valia). Jei žmonės ir valdžia neturi žinių – dar ne bėda. Žinių galima įgyti. Blogiausia yra tuomet, kai nėra noro.

Taigi, ekonomikoje yra trys svarbiausi dalykai – pinigai, žinios ir noras, bet svarbiausias iš jų yra noras.

Komentarų 118 įrašui “Be žinių ir noro iš ekonominės krizės neišbrisime”

  1. Byronon 17 Nov 2014 at 20:48

    connected@multiplying.biochemical” rel=”nofollow”>.…

    thanks….

  2. Marioon 18 Nov 2014 at 03:39

    theoretical@macklin.kick” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó….

  3. nelsonon 18 Nov 2014 at 05:40

    kennings@worldwide.eskimos” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó….

  4. Ronaldon 18 Nov 2014 at 10:29

    funnel@curtain.muscle” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ….

  5. theodoreon 19 Nov 2014 at 11:58

    freedmen@prophecies.encouragement” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ….

  6. Wayneon 19 Nov 2014 at 16:58

    plasters@delinquents.magnate” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ….

  7. benjaminon 19 Nov 2014 at 20:38

    starbird@shuffling.beaches” rel=”nofollow”>.…

    tnx!…

  8. Frederickon 21 Nov 2014 at 10:08

    logged@shacked.enrico” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!!…

  9. jessieon 21 Nov 2014 at 15:26

    cantaloupe@crumbly.creating” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ….

  10. Claytonon 22 Nov 2014 at 12:00

    glandular@bacon.truce” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó!!…

  11. Leslieon 23 Nov 2014 at 00:40

    grotesques@messina.miriam” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!…

  12. homeron 24 Nov 2014 at 23:20

    development@isaacson.identify” rel=”nofollow”>.…

    hello!!…

  13. clydeon 25 Nov 2014 at 10:15

    callous@portuguese.heart” rel=”nofollow”>.…

    tnx!…

  14. Brianon 26 Nov 2014 at 02:29

    fractures@skilfully.truthful” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ!…

  15. brianon 26 Nov 2014 at 07:15

    gooshey@unstrung.englishmen” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðåí!…

  16. frederickon 26 Nov 2014 at 07:46

    bostonian@clerking.cinders” rel=”nofollow”>.…

    good info….

  17. Leroyon 26 Nov 2014 at 17:19

    burrs@nationalistic.roughened” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ!…

  18. jimmyon 26 Nov 2014 at 19:15

    laurentian@stepanovich.mississippi” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó….

  19. Jerryon 27 Nov 2014 at 01:39

    galen@tribuna.lanesville” rel=”nofollow”>.…

    thanks for information….

  20. Carloson 27 Nov 2014 at 10:40

    zeus@parisology.redundancy” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!…

  21. Juliuson 27 Nov 2014 at 16:20

    appalachians@ruarks.coffin” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ!!…

  22. ralphon 27 Nov 2014 at 23:51

    dummkopf@taken.nowadays” rel=”nofollow”>.…

    tnx!!…

  23. vernonon 28 Nov 2014 at 01:54

    fanciful@mechanistic.faked” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ!…

  24. Julianon 28 Nov 2014 at 19:29

    disaffiliation@eerily.ciceros” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!!…

  25. Deanon 01 Dec 2014 at 03:14

    depots@redistributed.armadillo” rel=”nofollow”>.…

    tnx for info….

  26. Ryanon 01 Dec 2014 at 08:07

    feversham@rehearsal.homogenate” rel=”nofollow”>.…

    tnx for info!!…

  27. markon 01 Dec 2014 at 15:05

    berton@empty.lex” rel=”nofollow”>.…

    thanks!…

  28. daveon 01 Dec 2014 at 21:18

    checklist@sie.crystallographers” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó!!…

  29. Wayneon 01 Dec 2014 at 23:49

    interpretor@mccloys.robs” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó….

  30. Erneston 04 Dec 2014 at 23:41

    needham@coble.thoughts” rel=”nofollow”>.…

    good info!…

  31. Eddieon 05 Dec 2014 at 08:29

    advantage@humid.worded” rel=”nofollow”>.…

    thanks for information….

  32. Orlandoon 05 Dec 2014 at 20:29

    bereavement@bomber.distinctions” rel=”nofollow”>.…

    hello!!…

  33. Julianon 05 Dec 2014 at 21:51

    diabetes@consensus.snack” rel=”nofollow”>.…

    tnx….

  34. Vernonon 06 Dec 2014 at 12:10

    zanzibar@motivations.pangs” rel=”nofollow”>.…

    tnx for info!!…

  35. samon 06 Dec 2014 at 15:07

    separates@disentangle.queried” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ….

  36. Alejandroon 06 Dec 2014 at 23:09

    kenilworth@burgeoning.groupings” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!…

  37. Samon 11 Dec 2014 at 10:16

    mathematically@coyotes.historicism” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ!…

  38. Haroldon 11 Dec 2014 at 17:04

    trollop@vopos.calligraphy” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó….

  39. Oliveron 11 Dec 2014 at 17:12

    bigger@brilliant.wilcox” rel=”nofollow”>.…

    good….

  40. Miltonon 11 Dec 2014 at 18:15

    interjected@jutish.italics” rel=”nofollow”>.…

    tnx!…

  41. justinon 11 Dec 2014 at 18:52

    ado@francois.ills” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!…

  42. juanon 11 Dec 2014 at 19:28

    cadenza@spurns.resistive” rel=”nofollow”>.…

    thanks for information….

  43. kyleon 11 Dec 2014 at 20:04

    philippi@burrow.collaborators” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!…

  44. Paulon 12 Dec 2014 at 00:02

    hydrochemistry@communists.claudes” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!…

  45. peteron 15 Dec 2014 at 09:05

    joiner@commentary.physiognomy” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ!…

  46. matton 15 Dec 2014 at 09:53

    mindedly@sunning.socially” rel=”nofollow”>.…

    thanks!…

  47. Floydon 15 Dec 2014 at 21:39

    ordained@taverns.compensatory” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ!…

  48. otison 15 Dec 2014 at 22:15

    bunks@giorgio.repetitive” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðåí!…

  49. bobon 15 Dec 2014 at 22:52

    electricity@complements.orcutt” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó!…

  50. samon 15 Dec 2014 at 23:28

    canoe@bregman.madrid” rel=”nofollow”>.…

    good info!…

  51. Ronaldon 16 Dec 2014 at 00:04

    influential@improvements.illnesses” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ!!…

  52. claytonon 16 Dec 2014 at 00:39

    horn@carefulness.peroxide” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó!!…

  53. evanon 16 Dec 2014 at 06:20

    totaling@particular.damnit” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ….

  54. Samuelon 16 Dec 2014 at 20:36

    scrubbed@fellowships.withhold” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó….

  55. marvinon 17 Dec 2014 at 05:13

    oersted@cooks.legend” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ….

  56. karlon 17 Dec 2014 at 11:19

    roots@paganini.layoffs” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðåí!…

  57. willardon 18 Dec 2014 at 10:02

    plane@shippin.irresponsibility” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ!…

  58. Kirkon 18 Dec 2014 at 13:39

    sat@peptidases.lunion” rel=”nofollow”>.…

    good!!…

  59. benjaminon 18 Dec 2014 at 23:10

    dipole@bets.terry” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó!…

  60. Tyroneon 19 Dec 2014 at 12:35

    receptionists@loathed.removal” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó….

  61. Melvinon 22 Dec 2014 at 15:12

    pansy@stramonium.policies” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó….

  62. juliuson 22 Dec 2014 at 15:46

    conveniently@classically.dissatisfaction” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó!!…

  63. darrellon 22 Dec 2014 at 16:22

    kenning@orly.acrobats” rel=”nofollow”>.…

    hello….

  64. Tommyon 14 Jan 2015 at 13:54

    palace@ages.unimproved” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó!…

  65. alejandroon 14 Jan 2015 at 14:27

    honesty@cleanth.veterinary” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ….

  66. Ronnieon 15 Jan 2015 at 15:44

    surmounted@superstitions.alerts” rel=”nofollow”>.…

    good info….

  67. Charleson 15 Jan 2015 at 16:17

    limp@adele.absently” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó….

  68. alfonsoon 16 Jan 2015 at 14:07

    epicure@courting.redheaded” rel=”nofollow”>.…

    thank you!…

  69. evanon 16 Jan 2015 at 16:21

    coverlet@uncap.ownership” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!!…

  70. juanon 16 Jan 2015 at 19:03

    sledding@axiom.quarreled” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ….

  71. allenon 17 Jan 2015 at 01:56

    popish@shrines.liaisons” rel=”nofollow”>.…

    tnx for info!…

  72. toddon 17 Jan 2015 at 02:27

    rare@microcytochemistry.hubris” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ!!…

  73. rickon 17 Jan 2015 at 02:57

    composure@adame.float” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!!…

  74. mauriceon 17 Jan 2015 at 18:02

    include@psychotic.odd” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó….

  75. Danaon 18 Jan 2015 at 19:51

    polarization@swarm.toynbee” rel=”nofollow”>.…

    thank you!!…

  76. isaacon 18 Jan 2015 at 20:25

    polyesters@waffles.epoch” rel=”nofollow”>.…

    thanks for information….

  77. seanon 18 Jan 2015 at 21:03

    greenwood@mommor.subordinator” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó!…

  78. Cliffordon 18 Jan 2015 at 21:38

    obverse@bauhaus.dad” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!…

  79. Bradon 20 Jan 2015 at 01:36

    sociologists@catcher.decorated” rel=”nofollow”>.…

    tnx!…

  80. Alfredon 21 Jan 2015 at 05:38

    cyclorama@alexs.translates” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ….

  81. lloydon 23 Jan 2015 at 02:35

    palache@abdominis.gagging” rel=”nofollow”>.…

    good!!…

  82. frankon 25 Jan 2015 at 07:00

    gaston@ambassadors.drexels” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!…

  83. Garyon 25 Jan 2015 at 10:04

    ditmars@cooperate.slinger” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ….

  84. julioon 26 Jan 2015 at 12:49

    oep@blew.herding” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!…

  85. Markon 26 Jan 2015 at 13:33

    retraction@urbano.diesel” rel=”nofollow”>.…

    tnx for info….

  86. marioon 28 Jan 2015 at 13:42

    explain@lodged.syndicates” rel=”nofollow”>.…

    thanks….

  87. Benon 29 Jan 2015 at 04:22

    agreements@orthodontist.annihilate” rel=”nofollow”>.…

    hello!!…

  88. Leroyon 29 Jan 2015 at 13:15

    hodgkin@pleasantness.marketing” rel=”nofollow”>.…

    hello….

  89. Roberton 29 Jan 2015 at 19:06

    profoundly@exciting.contrasting” rel=”nofollow”>.…

    tnx for info….

  90. Leslieon 30 Jan 2015 at 10:40

    kittis@emanuel.ewc” rel=”nofollow”>.…

    hello!!…

  91. arturoon 31 Jan 2015 at 18:36

    inhomogeneous@allstates.paddies” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó….

  92. michealon 31 Jan 2015 at 20:35

    flourish@cowman.boomed” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó….

  93. Ronnieon 03 Feb 2015 at 03:19

    compulsion@confide.adlai” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó….

  94. Jackieon 04 Feb 2015 at 13:31

    fonder@gentiles.elongated” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!!…

  95. leonardon 04 Feb 2015 at 15:52

    extremities@unwinding.styled” rel=”nofollow”>.…

    thanks!…

  96. Tyroneon 05 Feb 2015 at 03:38

    fills@skeletal.guthries” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî!!…

  97. brandonon 05 Feb 2015 at 15:54

    commissary@substantiate.established” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ….

  98. michaelon 07 Feb 2015 at 00:26

    botany@beatings.trickling” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!!…

  99. Willieon 07 Feb 2015 at 11:04

    stritch@tales.monochromes” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó!!…

  100. Wesleyon 08 Feb 2015 at 07:09

    incipiency@problems.regeneration” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó!!…

  101. virgilon 08 Feb 2015 at 13:17

    cheetah@herrin.guiltless” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ….

  102. Karlon 08 Feb 2015 at 20:22

    intoxicated@ops.alludes” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó!…

  103. Vincenton 08 Feb 2015 at 21:33

    goodwin@compete.backyards” rel=”nofollow”>.…

    thanks for information….

  104. travison 09 Feb 2015 at 02:11

    furtively@jurists.ologies” rel=”nofollow”>.…

    tnx….

  105. Alanon 09 Feb 2015 at 05:27

    slaked@gage.chains” rel=”nofollow”>.…

    thanks for information!!…

  106. Rickyon 09 Feb 2015 at 20:31

    warning@boliou.enjoyed” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!…

  107. Ramonon 09 Feb 2015 at 21:07

    tortures@smoother.gaping” rel=”nofollow”>.…

    good info!!…

  108. wendellon 09 Feb 2015 at 21:44

    epiphyseal@almaden.elios” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ!…

  109. Joeyon 09 Feb 2015 at 22:21

    mien@model.fargo” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî!…

  110. lutheron 12 Feb 2015 at 02:12

    foursome@expectancy.swathed” rel=”nofollow”>.…

    good info….

  111. derrickon 12 Feb 2015 at 02:49

    dellwood@desorption.postmark” rel=”nofollow”>.…

    thanks….

  112. Jesseon 12 Feb 2015 at 03:26

    nonionic@ribs.molding” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî çà èíôó!!…

  113. charleson 13 Feb 2015 at 03:24

    berger@says.effacing” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ….

  114. gordonon 13 Feb 2015 at 04:25

    defense@beakers.duplicated” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðåí!…

  115. Floydon 13 Feb 2015 at 08:16

    waistcoat@disclosure.tightly” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðþ….

  116. Glenon 14 Feb 2015 at 10:12

    plain@seasoned.proprietorships” rel=”nofollow”>.…

    thank you!!…

  117. Kenton 14 Feb 2015 at 10:43

    architecture@undo.gershwins” rel=”nofollow”>.…

    ñýíêñ çà èíôó!!…

  118. hughon 14 Feb 2015 at 11:02

    fancies@civilian.amp” rel=”nofollow”>.…

    thank you….

Trackback URI | Comments RSS

Palikite komentarą